Sirova oksalna kiselina u soku cvekle je poznati rastvarač neorganskih (loših) naslaga kalcijuma u telu. Ove neorganske naslage kalcijuma su jedan od glavnih uzroka hroničnih bolesti koje danas vidimo (bilo da se radi o artritisu, srčanim oboljenjima, raku, bubrežnim kamencima, problemima s očima, proširenim venama ili aterosklerozi).
Pijenje puno soka od cvekle može izazvati intenzivne simptome detoksikacije, pa bi bio pametan potez početi sa samo pola recepta prve sedmice, a zatim polako povećavati količinu dok ne dobijete punu porciju u narednih nekoliko sedmica. Kada se naslage kalcija otapaju, teški metali, hemikalije i virusi se oslobađaju iz svojih „skrivenih tačaka“ (također u naslagama kalcijuma).
Cvekla je takođe odlična za pomoć u liječenju kožnih problema, prevenciji raka i urođenih mana, poboljšanju zdravlja očiju, jačanju jetre i anemije.
Recept za sok od cvekle
– 2 veća korijena cvekle, oguljena
– 1 veza peršuna
– 3 jabuke
– 4 stabljike celera
– 1 limun, oguljen
– 2 inča svježeg korijena đumbira
– 1 inč svježeg korijena kurkume
Priprema:
Sve navedene sastojke provucite kroz sokovnik i odmah uživajte!